Cv inregelen

Cv-installatie waterzijdig inregelen

Veel cv-installaties in woningen en bij bedrijven staan verkeerd afgesteld. Ze verbruiken onnodig veel energie. Het gevolg is een te hoge energierekening en de cv-ketel gaat minder lang mee. Daarnaast zijn de kosten voor onderhoud hoger, omdat de verbranding van het gas niet goed is. Een goed werkende cv-installatie verhoogt ook het warmtecomfort in huis.

Werking HR-module in cv-ketel

Moderne cv-ketels, ook wel HR-ketel (Hoog Rendement) genoemd, hebben een HR-module. Het ‘koude’ retourwater dat van de radiatoren naar de ketel gaat, wordt in de warmtewisselaar voorverwarmd door de warme rookgassen die door de afvoer naar het dak gaan. Omdat het ‘koude’ retourwater in de cv-ketel wordt opgewarmd, mag dit niet te heet zijn. Als het te heet terugkomt, dan heeft de HR-module namelijk geen functie. Dit uit zich door witte rookpluimen (op koude dagen) die uit de dakafvoer komen.

Staat uw cv-ketel goed afgesteld?

U kunt er zelf eenvoudig achter komen of uw cv-ketel goed staat afgesteld.

  • Is uw radiator na het aanslaan van de cv-ketel aan de onderkant net zo warm/heet als aan de bovenkant, dan staat de cv-ketel verkeerd afgesteld.
  • Komen er, op koude dagen, witte rookpluimen uit de dakafvoer? Dan staat uw cv-ketel verkeerd afgesteld.

Gaan de kinderen het huis uit of verandert uw situatie?

Wanneer bijvoorbeeld de kinderen het huis uit gaan en de radiatoren op die kamers gaan dicht, dan is het verstandig om de cv-installatie opnieuw in te laten regelen. Het vermogen van de cv-ketel staat dan waarschijnlijk te hoog afgesteld en kan worden teruggeschroefd. Hierdoor bespaart u energie en gaat uw ketel langer mee.

Cv-installatie spoelen

Het water in de cv-installatie vervuilt na verloop van tijd. Er komen metaaldeeltjes vrij in het water, waardoor de cv-ketel minder efficiënt werkt. Het is verstandig om uw cv-installatie elke 5 tot 10 jaar te laten spoelen. Hierdoor wordt uw cv-installatie zuiniger.

Heeft u vragen over het waterzijdig inregelen van de cv-installatie?

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.